top of page
Search
  • Writer's pictureMarianne

GJETERDAG PÅ HADELAND


Heldige oss med Beauceron, som har noen som orker å ta tak, ringe og sjekke, finne bonde med sau på leasing-avtale ( 🙂 ) og ikke minst instruktør  Jeanette Johnsen, som har tid og kunnskap! Tusen takk 🙂 Dette er utrolig gøy ❤


Vi hadde en helg med strålende vær! Strålende venner og fantastiske hunder! Teori først (hjemme hos kurs-initiativtaker) der mange lys blir tent! Altså lys som i kunnskap 😉 Mye spennende info. Jeg visste bla.a ikke at BC avles helst med mørkere pels på hodet / store mørke flekker rundt øynene. De er Samlere, altså skal de flytte/samle sau. Lysere hunder får ikke nok respekt fra sau, og må derfor jobbe hardere for å flytte den. (mer energi og trykk) Og noen raser er voktere.. og skal beskytte flokken mot rovdyr, og blender inn i flokken.  OG med denne nye kunnskapen er jeg veldig forundret over saue-bønder som IKKE har gjeterhund! 1 gjeterhund gjør jobben på en brøkdel av tiden vi mennesker gjør! Fasinerende!


På bildet er Philippa nede i lekestilling, men dette er også starten på ‘Lie Down’ kommando. De skal legge seg. De skal også flytte seg ‘Away’ og ‘Come bay’ på kommando. Vi er ikke helt der ennå, men mer trening så kommer dette også på plass.

Det fine med gjeting er at hunden MÅ adlyde! Ha respekt! Det er gjeteren som går først til sauene, som alltid er nærmest sauene. Gjeteren bestemmer start og slutt og tempo. Og roser hunden for korrekt atferd. Har ikke hunden det, tas den vekk. Altså for å ‘belønnes’ med å få gjete så MÅ hunden adlyde gjeters ordre. Og hvem vil vel ikke ha en hund som viser fører respekt?? Dette er jo win win for alle!


Jeg tror alle fikk en aha-opplevelse med egen hund, og lyst til å trene mer. Noen tenker kanskje at usj, nei jeg vil ikke ‘åpne/tenne’ dette hos min hund… Jeg tror mer på at hunder kan gjete etter eget initiativ om de ikke får opplæring. Hos noen hunder ligger det sterkere enn hos andre.( De har dette i genene sine.) Det er en start og en slutt (That’ll do) som hunden forstår. Og man har fått bedre kontroll  og forståelse av hunden om man trener jevnlig.


Gleder meg til neste gang. Nå har vi fått sau (de kom rett fra Frissan og var nyklippet og fine til debut’en sin ) , Instruktør og et sted. Nå mangler vi bare å sette datoer for treninger så flere kan være med. Så blir det vel litt mer rutinerte ‘gjetere’ av oss også 🙂 ❤ Lykke ❤

3 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page