top of page

Om Beauceron

Beauceron - Berger de Bauce - Bas Rouge

Beauceron er en fransk gjeterhundrase som nedstammer fra slettehunder (chiens des plaines) som på 1800-tallet gjetet og passet på bufe i traktene rundt Paris. I hjemlandet går den også under navnene berger de Beauce (gjeterhund fra Beauce) og bas rouge (dunkel-/rustrød). Sistnevnte etter fargen på beina. Rasen har røtter tilbake til franske fårehunder som levde på 700-tallet.

Betegnelsen beauceron kommer av det opprinnelige navnet, berger de Beauce. Mot slutten av 1800-tallet ble de franske slettehundene delt i to, en korthårsvariant og en langhårsvariant. Sistnevnte fikk navnet briard.

Rasen ble introdusert første gang av en franskmann ved navn E. Boulet, som nok er bedre kjent for sine griffonhunder. Han var i 1896 også med på å stifte den første raseklubben, Club des français du Chien de berger.

 

Rasen kom til Norge på 80-tallet, og man regner med at det er ca 200 hunder i dag. Den er fåtallig nærmest alle steder i verden. I Norge var det trolig noe over 100 hunder (2005). I Frankrike er den derimot svært populær.

Beauceron er en stor hund. Hanner blir normalt 65-70 cm i skulderhøyde, mens tispene blir 61-68 cm. Vekten ligger normalt på ca. 35-50 kg, avhengig av kjønn. Røyter i perioder. Som mange store raser, kan de være disponert for AD/HD. Utover dette er helsetilstanden lite kartlagt, men det regnes som en sunn og frisk rase med få arvelige sykdommer. De har doble sporer bak. (ulveklør)

De krever tydelige regler, en tydelig leder og  må trenes . De skal ha masse mot og pågangsvilje.  De MÅ sosialiseres og miljøtrenes mye, både fra oppdretters side og valpekjøper må fortsette jobben mens de er unge. Rettferdighet er også viktig!   En lykkelig og fornøyd beauceron er en fantastisk fin hund. En lite fornøyd beauceron.. er ikke fullt så gøy.

Er du interressert i rasen, så møt flere før du bestemmer deg. På utstillinger er greit nok, men helst i hverdagssituasjoner. Gå turer sammen, tren sammen og vær helt sikker på at dette er rasen du vil ha! De er robuste  og atletiske, kan brukes til det meste : jogge/ski kompis, alt av bruks (i Norge er flere godkjente redningshunder) lydighet, agility, rally lydighet. Dette er en rase som elsker familien sin, man knytter sterke bånd ❤ Men den forplikter, så er du ikke klar for å jobbe med den, så bør du finne en enklere rase. Og de 2 første årene er slitsomme! De blir sent modne. Men holder du ut, så har du verdens deiligste og enkleste hund ❤

bottom of page