top of page
Search
  • Writer's pictureMarianne Røst

Avl

I juni 2019 var planen å parre min tispe Philippa. Planer er til for å endres.. noen ganger brått, så i mai måtte jeg booke om jobb og sette meg i bilen og kjøre. 1. dag med spor av blod, og ca 10 dager frem er det jeg har sett er hennes Stå-dager, så tiden var knapp. Jeg har knappt kjørt gjennom Norge (alene) så denne turen (med vaksiner og alt hunden skal ha i passet, som stemmer med bestemmelser i alle land vi kjørte gjennom), og hvilken rute gjennom Europa, inkl båt... Ikke enkelt, men jeg måtte bare kjøre og finne ut av alt underveis. (takk og lov for internett og gps)


MYE ligger bak meg der, avreisedagen, av funderinger og hann hunder som er sett på og undersøkt. Stamtavler, samtaler med oppdrettere og eiere.. Det er for dyrt å reise til en vakker hannhund, om ikke alt stemmer med infosjekk og magefølelse. Men her stemte alt! ALT! OG herregud for et møte det ble med denne familien! Det er også en bonus av avl - man blir kjent med seriøse og dyktige hundefolk, som brenner for god og gjennomtenkt avl på lik linje som meg <3


Hvorfor er avl et tema som engasjerer så enormt?

Tenk deg at du har en drøm med ny hund? Du vil trene NRH (Norske redningshunder) eller komme langt inne en annen sport, kanskje lydighet. Du trenger da en hund som takler lyder, miljøskifter, som kan konsentrere seg, er frisk og har masse masse energi og lyst til å jobbe. Uredd... som avreagerer bra og kan riste av seg og jobbe videre, om det skulle skje noe... Som har en av/på knapp..dvs den jobber godt og kjapt når den skal, men hviler når den må.

Her er det også fint om oppdretter allerede vet planene dine, og kan starte i valpekassa med div underlag, gjenstander , sosialiserer og miljøtrener bra. Kjører bil.. En hund som skal konkurrere eller trene en sport, vil naturlig nok være mange timer i bil, mot et treningssted eller en konkurranse.. Da er det dritkjipt om oppdretter ikke har lagt til rette for dette før du overtar. Det er flere ting som har høy arvbarhet.. og som desverre avles på, så spør spør spør!!!

Her mener jeg mitt ansvar som oppdretter er stort! Jeg bør kjenne tispa godt, og ha en klar mening på hvorfor hun skal videre i avl. Hvorfor er det så viktig at HUN reproduserer? Hvilket PLUSS tilfører hun rasen? Og hannen - hva kan han legge til som gjør denne pakken ENDA BEDRE? Det ligger noen timer med stamtavle-sjekk bak iallefall mitt kull.

Philippa har motor! Hun har en veldig god av/på knapp. Hun blir aldri sliten, men er heller ingen propell inne. Hun er sosial, har godt språk, ikke vært syk eller skadet på noe vis jeg tror er en svakhet (rygg eller ben... ) Hun tåler godt store arbeidsmengder, men også lange perioder med lite trening.( Jeg kan ikke se noe form for stress på noen av de periodene) Alle hennes 11 søsken er friske og har samme gode gemytt som henne (jeg har møtt alle!!! ) Far Dante er også frisk, han trenes mye mer enn henne, men har også en ro og hvile jeg setter pris på, og vil ha selv. Flere av søsken har også oppnådd gode resultater i sport og prøver, og oppdretter er en seriøs dame, som velger ut gode individer for videre avl.


Så hva skal man spørre om når man oppsøker en oppdretter?

-Hvorfor har denne tispa valper? Hva er de gode sidene hennes og hva er svakhetene?

-Hvordan er søsken til mor og far? Sykdom...? I min rase vet jeg det er masse sykdom og nervesvake hunder Synd egentlig, for det betyr at vi må ut av landet for å parre. (jeg har allerede en veldig spennende hann som muligens blir far til B-kullet. Bor i Europa..)

I Norge har vi Dogweb, som man enkelt sjekker selv. Velg rase - og legg inn navn på tispa. Under står det små faner/valg du klikker på, kull, søsken, prøver. MH, Ferdselsprøve (BH) og FA. Du klikker på (om det finnes prøver som er tatt) gitte prøve og kan laste ned og lese alle momenter (ikke BH, den er bare bestått eller ikke) Få noen som kan litt hund om du er usikker. Her står alt fra berøring, avreagering og mot, jakt og skudd.

Oppdretter bør kunne svare på alle spørsmålene dine. Og besøk oppdretter så mange ganger du kan!

Svakheten til Philippa? Mye er dårlig fører (meg) og en sykt sterk jaktlyst... Hun er import fra Belgia, og har fra hun kunne gå LØPT og vært selvstendig. Da jeg hentet henne 15 uker gammel, var vi på tur hele kullet, og hun drar med seg søster ut på tur... Dette har jeg ikke klart å få has på, og langline er tingen. Og liten lekelyst (med leke) derfor vanskelig å motivere til LP. Bruks er selvbelønnende :-)


Vær nøye! Vær ikke redd for å spørre! En oppdretter skal sette pris på alle spørsmål! Og motsatt også - vær klar for å få spørsmål fra oppdretter. Det er så viktig at man selger til rette eiere, og at ny eier forstår hva rasen krever, At du har rette verdier i trening og at det blir et tilskudd i familien! Alle hunder er fine! Alle valper er nydelige! MEN de er bare valper et øyeblikk.. så er de unghunder og så voksne. Det er den voksne hunden du skal leve med i mange mange år! Vær sikker på at du har funnet rett rase og rett oppdretter!


Finner du rett match blir livet aldri det samme igjen <3


101 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page