top of page
Search
  • Writer's pictureMarianne Røst

Kollegial respekt

Å være oppdretter er for meg et stort ansvar. Så godt det lar seg gjøre, så prøver jeg å finne gode hanner til tispen min, hanner som forsterker og kompletterer det jeg ønsker som sluttmål - en hund som fungerer godt i samfunnet, frisk og med en mentalitet som gjør at den kan ha et langt og fint liv i det samfunnet vi lever i . Jeg elsker å ha med mine på tur, i bil , på nye steder vi kan trene eller gå tur med venner. Vi drar til byen og går på utforsking, og på cafe. De må kunne fungere hjemme sammen. Spise sammen og chille sammenog leke sammen. På trening og prøver er det litt 'stress' , mange hunder som bjeffer og mye styr egentlig. Det skal de også mestre. Det er MYE hundene våre skal godta. MYE! Og jeg gjør mitt aller beste for at denne delen, som er den viktigste, skal være i orden. Man kan ha verdens beste arbeidsmaskin, men om den ikke takler bilkjøring eller nye miljøer, er reservert osv, så kommer man ingen vei med noen ting. Derfor er mitt hovedmål å ha velfungerende, mentalt sterke hunder som er helsesjekka , mentalsjekka osv. Jeg VET mine rusler igjennom alt dette uten problem. Om dette er i boks, så mener jeg man kan begynne å forme oppdrettet sitt /linjene sine. Hva vil jeg med dette kullet? Og når svaret finnes så finner man en hann som kan komplettere dette målet.


Jeg har gode relasjoner med mine oppdrettere, både de jeg har kjøpt fra og de jeg bruker hann fra. Det er viktig for meg. Hannhund eierne poster gjerne bilder av avkom til hannen sin, og det synes jeg er såå stas. Det er jo ikke bare å låne en hann, hannhundeier/oppdretter har også sine mål og de fleste låner ikke ut hann til en tispe de mener ikke vil være bra match. MYE man snakker om , i lang tid før selve parringen.

Og ikke alle kombinasjoner blir som ønsket. Desverre. men sånn er genetikken.


Dette er noen av mine tanker ifht avl. Jeg tester mine, de er helsesjekka, alt ligger på dogweb. Og jeg har importert flere, som ikke møtte mine krav, der jeg omplasserer.

-Louis XXV du mont des croisette - manglet mot, underbitt og vitiligo. Han trente jeg til 100% lydig, kunne gå løs overalt (tryggere hos meg enn ute på felt) og ble omplassert til en nydelig familie. Han ble litt over 2, avlivet pga spondylose.

- Imperators legacy Intrepid Mind / Inez - reservert og alvorlig sep. angst Hun lever et fantastisk liv i vakre Lofoten, blomstrer og har fått en lillebror Dio (fra kull nå i sommer)

- Hunter Stardunord, ble bare 2, avlivet pga aggresjon (som flere søsken) her tenker jeg uheldig kombinasjon og flasket opp uten mor eller andre til å oppdra i valpekassa.


Så til sakens kjerne : I hundemiljø er det mye stygt man opplever.. eller helst får vite via via for folk er så feige at de sier ikke til den det gjelder men sprer rundt seg til alle som gidder å høre.

Men skriver man i bloggen sin.. da bør man kanskje tenke over hva man skriver. Her er du 100% ansvarlig for at det du deler stemmer, sannhetsverdien... har du sjekka at dette er riktig, eller er dette din synsing?


Jeg fjernet link, den kan man få om pm til meg.


Hadde det ikke vært for at den siste delen, den utheva delen, der er det en gul setning som forteller om mye øyesykdom, klikker du på den så kommer min fantastiske oppdretter til Philippa opp. Det skal også sies at hun har kontaktet min valpekjøper i samme by, og skrevet akkurat samme som i bloggen. Ikke mentalsjekka avlsdyr, øyesykdom og ja jeg husker ikke mer.

Og jeg lurer igjen på hva vil hun oppnå? Hva er målet her??? Og ikke minst : hvor kollegialt ugreit er ikke dette??? Hun har hatt kull selv, jobber i et hundesenter , høyt utdanna.. men mangler alikavel folkeskikk og respekt for andre ved å gå til valpekjøper og ikke til meg! Om det er noen hun burde snakke med så er det jo oppdretter av kullet og ikke kjøperne.. eller tar jeg helt feil her? Vi instruktører jobber jo hardt for at hunder skal lære seg 'folkeskikk' så de kan leve i fred og fordragelighet i samfunnet vårt, ikke være til sjenanse for andre.... men gjelder ikke det oss mennesker også? Jeg synes i allefall det.


Min fantastiske oppdretter Larissa har sendt en pm til henne. Den ligger her på bloggen min - Larissa sa jeg skulle legge dette åpent så alle kan se. Og alle kan henvende seg til henne eller meg om det fortsatt skulle finnes spørsmål ang helse og mentalitet på linjene. Philippa har iallefall MH, 3 på skudd (hun leker jo ikke med leken vi fikk presentert, og ingen fortalte oss hva vi kunne gjøre istedenfor, x leke sosialt, så hun var hos gruppa og var sosial, og Anabelle Ktest, skuddfast. Vi skal ta mh til våren, fikk ikke plass pga ventelister.


Her er mld Larissa sendte, som hun sier kan ligge åpent for alle å lese. Den er i skrivende stund ikke besvart fra mottaker.


Hello Eli-Anne! I am larissa from the beauceron kennel L'etoile de la Nuit. I have heard your telling around that in the lines of the beaucerons of marianne rost there is problem of the eyes. I need to tell you that you spread wrong information. And I think that is 1. Not kind, and 2. You can really damage people with that.

So I need to give you some correct information.

I had some eye problem (cataract) in my kennel from 2 breedings with my Enza. 1 boyin each breeding. When I found out about that, I did a lot of research and testing and I stopped that bloodline because we dont know a lot about how it is giving to the puppy, by 1 or 2 parents.. We dont have dna test yet for our beaucerons. So I desided not to breed further with Enza her daughter that I kept for my breeding. She is sterilized and living a happy life. :-)

I had a lot of dogs from my breeding testet on the eyes. And thankfully i am, all other dogs are free. Not only the dogs i use for breeding but also a lot of dogs from my offsprings. Who are living in lovely familys.

Marianne Rost has a female from my kennel, her Philippa. But Philippa does not come from my Enza. Her mother is Imara and her grandmother is Fira. In the bloodlines of my Fira and Imara a lot of dogs are tested on the eyes and both the mothers, fathers and all offspring are free of eye problems. I spoke to marianne and she has not heard of any of her offsprings of eyeproblems. So there is NO reason to think or spread around that there are eye problems in the line of Marianne and her Philippa.

I am very responsible breeder, i dont hide if there are problems in the breeding i do. Because i think we need to be open with that to continue a healthy breeding. But i think it is NOT FAIR to spread around information that is not correct.

Thank you for your time to read this message and to correct the information you are spreading around about marianne-

wishing you a lovely sunday!

Best regards Larissa de vries


Mitt ønske er mer åpenhet. Sammen blir vi sterkere! Send en pm om du lurer på noe du har hørt eller lest. Vær nøye med at det du deler - om du MÅ dele - er korrekt.
Ha en strålende søndag folkens <3

Vær en venn! Be real og stå for den du er <3

260 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page