top of page
Search
  • Writer's pictureMarianne Røst

Test av valpekull... eller ikke..

Ser at noen 'hundefolk' poster et kritisk syn på verdien av valpetest.

Jeg har ikke sett noen studier / forskningsmateriale som sier noe om dette, og er helt ærlig (og åpen) for at det hadde vært interessant å se er rapport om dette.

Jeg googlet litt for å finne en tekst som beskriver testen.


https://dogtraining.world/knowledge-base/puppy-apptitude-test/


En oppdretter bør kunne beskrive valpene , se positive og negative sider hos alle i kullet. Ta de ut 1 og 1 , og bli kjent med hvert individ. Det er mye jobb som oppdretter, og et enormt ansvar å sette mange nye liv til verden. Man får jo valpekjøpere som har stort ønske om akkurat denne typen hund, som kanskje har en plan / ønske om en hundesport, og da gjelder det å finne rett valp til rett eier. Jeg har sagt nei til noen, og satt igjen med 2 valper etter 8 uker (levering) , men dette er også noe jeg tar høyde for, og blir ikke stresset. Selv med nok interesserte er det jo ikke sikkert disse er de rette for valpene i kullet.


Så er valpene 40 dager gamle, og man skal ha denne valpetesten.

Her må jeg bare si at jeg er faktisk litt overrasket over 'kritikken' eller hva man skal kalle disse påstandene . Hvorfor er det så vanskelig å applaudere andres innsats? Hvorfor sitter det såå langt inne å si Så flott at du tar denne ekstra testen, selv om den kanskje ikke kan støttes forskningsmessig? Og KAN den ikke dette, hva med å alikevel gi tommel opp, og kanskje finne frem forskningen som ida ikke støtter dette?


Jeg blir litt oppgitt! Jeg bruker alle mine ressurser på oppdrettet mitt! Jeg er helt i startfasen, men brenner virkelig for rasens fremgang i Norge. Jeg holder ikke sykdom skjult. Jeg hjelper til med trening og tips. (Til alle som spør, andres valpekjøpere spør meg om hjelp og får det beste jeg kan tilby) Jeg elsker alt som har med hund å gjøre, og ønsker at rasen en dag skal bli sett av de som også trener med seriøse mål! Man investerer så utrolig mye tid i trening av hund, og det koster en formue å reise rundt på samlinger! Da skal iallefall jeg kunne sørge for at det som kommer fra meg er godt dokumentert!

Å avle på tispe uten kjent mentalstatus er meg en gåte!

Å møte valpekjøper med en tornado av ondsinnet dritt, fordi valpen viser seg å ha seriøst allergi... eller andre ting, er for meg helt forkastelig!

Og dette er litt av grunnen til at jeg ønsker så mye dokumentert som mulig før jeg leverer fra meg valp. Jeg vil vite og ha bekreftet at de er trenbare, nysgjerrige, avreagerer, har lekelyst og ikke engstelig for nytt miljø og nye personer. Jeg opplevde testleder hos meg, som meget dyktig med valpene. Rolig og nøye, og ingen led overlast (eller opplevde overgrep..) Hadde de ikke tålt denne behandlingen, så vet jeg at de vil ikke takle livet som Redningshund, eller annen tjeneste. De kunne ikke ha elsket LP-livet, med masse stress og styr rundt ringen, og all kjøring og mas dette medfører. Og så skal de I TILLEGG prestere på høyt nivå....

Jeg elsker å ha hundene mine med overalt! ELSKER DET!!!! Det mangler noe når jeg er uten dem. Og forrige post, tur i skog med masse andre folk og hunder, viser at selv etter iallefall 6 mnd kun i hjemlige trakter, så er de helt fantastiske! No issues at all!


Så JA til valpetest utført av dyktige testledere, og jeg kommer kun til å bruke de som har lang erfaring innen tjenestehunder, som leser hund godt og vet hva de skal se etter.


... og jeg tar veldig gjerne i mot disse forskningsrapportene som mener det har liten verdi..

179 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page